Centrum Optikk i Drammen – Briller til alle!

Hva er en synstest?

Optikere er en del av førstelinjetjenesten for øyehelse i Norge. Det er viktig å sjekke øynene jevnlig da øyet naturlig kan endre seg gjennom hele livet. Både i form av utvikling av øyets brytningsevne, øyesykdommer og arvelige faktorer.

De ulike type undersøkelser

Anamnese

Innledende i undersøkelsen vil optiker stille en rekke spørsmål for å avdekke dine synsbehov og eventuelle plager. Dette for å tilpasse hvilke undersøkelser som optiker skal legge vekt på for å finne din optimale synskorreksjon. Optiker har taushetsplikt og stiller ofte ulike spørsmål om din helse, hverdag og jobbsituasjon. Medisiner kan ha innvirkning på synet, både i form av tørre øyne problematikk samt synlige tegn på hornhinne eller netthinne.

Samsyn

Optiker avdekker om du har en form for skjeling. Her vil det kunne utdypes i flere ulike tester for å fastsette om det er skjeling som bør trenes eller rettes opp i en brille. Optiker vil også henvise til en ortoptist dersom samsyns-plagene vedvarer eller barnet er under 5 år.

Refraksjon

Optiker avdekker om du har en form for skjeling. Her vil det kunne utdypes i flere ulike tester for å fastsette om det er skjeling som bør trenes eller rettes opp i en brille. Optiker vil også henvise til en ortoptist dersom samsyns-plagene vedvarer eller barnet er under 5 år.

Øyehelse

Optiker undersøker både fremre og bakre del av øyet ved bruk av spaltelampemikroskop og netthinnefoto. Her blir både hornhinne, øyets linse og øyebunn vurdert. Som en standard måles øyets trykk på alle over 40 år. Optiker er første kontakt for bedre syn og vil henvise til øyespesialist der nødvendig.
Butikken har moderne utstyr for å kunne grundig sjekke dine øyne. Vi tilbyr blant annet netthinnefoto, synsfeltscreening, måleutstyr for hornhinner, automatisert styrkemåler og digital oppmålingsenhet for dine briller.

Ser jeg bra eller ser jeg bare det jeg vil se?

Nærsynthet kommer av at øyet er for langt og lyset bryter foran skarpsynspunktet (makula). Dette gjør at ting som er langt unna vil komme ut av fokus og du vil mest sannsynlig trenge briller til konstant bruk.
Langsynthet kommer av at øyet er for kort og lyset bryter bak skarpsynspunktet. Som oftest vil ting som er nærmere komme ut av fokus, men også ting som er lengre unna. Behovet for briller kommer her an på grad av langsynthet og eget synsbehov.
Skjeve hornhinner kommer av at hornhinnens overflate ikke er helt jevn og lyset bryter derfor i flere ulike retninger som ikke treffer skarpsynspunktet. Samme som med langsynthet vil skjeve hornhinner påvirke både lange og korte avstander.
Alderslangsynthet kommer av at linsen i øyet gradvis mister sin elastisitet og fokuseringsevnen blir svakere. Dette oppstår vanligst mellom 40-45 års alder og det vil i de aller fleste tilfeller være behov for briller til bruk på nært.

Grå stær er en naturlig og vanlig endring i øyets linse. Det er definert som en sykdom da dette kan redusere synet ditt betraktelig. Grå stær sees normalt i høyere alder og kommer av at linsen i øyet blir tykkere og dermed mer opak (mindre gjennomsiktig).
Grønn stær er lett å blande med grå stær, men opptres svært forskjellig. Øyesykdommen kan være arvelig og det er derfor lurt å høre med nærmeste familie om det har vært tilfeller av dette. Grønn stær påvirker øyebunnens strukturer og vil ved langtkommet tilstand innskrenke synsfeltet. Det er forskjellige typer av grønn stær hvorav den vanligste typen vises ved forhøyet øyetrykk.

Tegn på at barnet ditt trenger en undersøkelse hos optiker:

Priser

Synstest:
695,-
Linsetilpasning m etterkontroll:

740,-
Linsetilpasning m etterkontroll:
740,-
Linsekontroll:
695,-
Etterkontroll:
200,-
Forenklet synsundersøkelse:

550,-
Forenklet synstest:
550,-
Synstest barn m utdrypping:
695,-
Førerkortundersøkelse:
840,-
Førerkortattest:
250,-
IOP/Fundus:
150,-

Hva vi gjør

Åpningstider

Vi har følgende åpningstider i butikken vår:

Kontaktskjema

Har du noen spørsmål eller kommentarer så ikke nøl med å ta kontakt! Du kan nå oss både på telefon og mail samt gjennom kontaktskjemaet nedenfor:

Kontaktinformasjon

Du kan nå oss gjennom telefon, e-post og kontaktskjemaene:

Tegn på at barnet ditt trenger en undersøkelse hos optiker:

Timebestilling

Dag / Måned / År